De A van Atelje B.

Atelje B bestaat ondertussen al een aantal jaar. Wat begon als een bijberoep, toen ik nog naar school ging, groeide uit tot een fulltime salon.

The history of Atelje B.

Als klein meisje speelde ik niet met mijn barbiepoppen, maar deed ik hun haar (En ja dat is inclusief ‘knippen én kleuren’). Ik had een aantal oude oefenhoofden gekregen van mijn tante die kapster was. Deze kregen hele make-overs. Make-up, haar, oorbellen, piercings,… alles er op en er aan! Het was dus al heel snel duidelijk in welke richting ik geïnteresseerd was, ik wilde kapster worden. Als goede student in een tijd waarin ASO alom geprezen werd ging ik toch niet naar de BSO om mijn kwaliteiten daar te vergooien. De woorden van mijn toenmalige leerkracht Latijn. Na een jaartje Latijn & Moderne wetenschappen, moest er een keuze gemaakt worden. Vermits kapster geen optie was door mijn goede punten (Ja, niet enkel studenten met minder goede resultaten hadden keuzemoeilijkheden) koos ik voor de gulden middenweg. Schoonheidszorgen, een TSO richting die me de optie gaf om alsnog verder te studeren na het secundair. 

Mijn studio in Gent. Inclusief joekel van een TV & geïmproviseerd gordijn. En ja toen zat dat verregaande kleuren matchen in het interieur er al in. Alleen waren de kleuren toen rood-wit-zwart ipv roze.

Vier succesvolle jaren later studeerde ik af als schoonheidsspecialiste. Maar mijn droom om kapster te worden was er nog steeds. Omdat mij werd aangeraden om verder te studeren (weer omwille van mijn goede resultaten) koos ik voor de opleiding leerkracht schoonheidszorgen en haarzorg. Op die manier kon ik toch nog mijn droom waar maken. Ofja, dat was toch mijn bedoeling. Ik ging op kot in Gent, maar al snel merkte ik dat de opleiding niet dát was wat ik zocht. Één halve dag per week praktijk haarzorg, daar moest ik toekomstige kappers een goede basis mee kunnen geven zodat ze zelfstandig een salon zouden kunnen uitbaten. Onmogelijk in mijn ogen. Hoe kon ik anderen iets aanleren wat ik zelf niet deftig onder de knie had?

Mijn kot werd opgezegd, ik schreef me uit en kwam terug naar Limburg. Toch moest dit jaar afgemaakt worden aan de hogeschool, ik koos voor communicatiemanagement. Deze goede student, heeft nog nooit zoveel gebrost als dat jaar. Not my cup of tea.

Na dit jaar besloot ik er voor te gaan, ik moest en zou kapper worden. Ik schreef me in voor de dagopleiding bij Syntra. Dankzij een goede leerkracht sloot ik het jaar af met een mooie basis, maar ik besefte dat dit lang niet voldoende was. De andere kant van mijn passie kwam bovendrijven. Make-up! Ik vertrok opnieuw uit Limburg. Dit keer naar Antwerpen. Het voelde als thuiskomen, zowel de opleidingen als de stad. Twee jaar vlogen voorbij en ik specialiseerde me in alles wat met make-up te maken heeft. TVmake-up, theatergrime, bodypaint, historische kapsels, … Hélemaal mijn ding! Ik kon mijn creativiteit de vrije loop laten. Zalig!

Enkele resultaten van de vele opdrachten uit de specialisatie grimeur.

Na deze twee geweldige jaren was het tijd om terug te keren naar Limburg, want daar wachtte mijn highschool sweetheart. Tijdens een testdag bij de hair+make-up crew van Peter Pan de musical kreeg ik te horen dat ik de kans kreeg om stage te doen bij hun. Londen, Amsterdam, Dubai,… It was all part of the plan. Tot ik te horen kreeg dat ik bij Kryolan Professional Make-up kon starten als sales account. Keuzestress! Een onbetaalde stage, die geen direct toekomstperspectief gaf of een job met laptop, tankkaart, auto en alles er op en er aan. Ik koos voor het laatste, ik was namelijk net gaan samenwonen en kon dus wel wat geld gebruiken!

Een jaar ging voorbij en ik merkte dat ik in mijn functie toch bepaalde dingen miste die ik belangrijk vond. Van de ene op de andere dag gaf ik mijn ontslag en begon ik met de opstart van mijn eigen bedrijfje.

YouniQue was geboren. 25 oktober 2014 zette ik mijn toenmalige bijberoep om in hoofdberoep. Make-up, haar én nagels. Vanaf dan mijn dagdagelijkse bezigheid. Ik gaf mezelf 12-18 maanden om te zien of dit project iets was waar ik fulltime mijn boterham mee kon verdienen, liefst eentje met choco erop. En dan wel Nutella.

Ik stond op en ging slapen met mijn salonnetje. Een omgebouwde garage in een doodlopende straat in een écht ‘boerengat’. Eerlijk, in het begin heb ik héél vaak gedacht waar ben ik aan begonnen, hoe ga ik die rekeningen deze maand weer betalen. Doorzettingsvermogen en veel slapeloze nachten om nieuwe ideeën te bedenken zorgden ervoor dat de klanten kwamen. Mond en mond reclame zorgde voor meer klanten. Deze werden vaste klanten. Tijd ging voorbij en er kwamen nieuwe behandelingen in het aanbod, pedicure, gelaat,… Maar de specialiteit bleef bruidsmake-up en kapsels.

Ondertussen was ik een goede vier jaar verder met een droom in mijn achterhoofd. Stiekem had ik een doel vooropgesteld, een volwaardig eigen salon ergens in een centrum. En dit allemaal wanneer ik 5 jaar open zou zijn. De zoektocht begon. Ik vond wat ik zocht in Bree centrum. De stad waar ik ondertussen al ruim 3 jaar woonde. Zalig, op 5 minuten van je werk wonen! 8 maanden lang werkte mijn man aan de serieuze verbouwingen, die echt hoognodig waren. Nieuwe ramen, nieuwe vloer, nieuw plafond, … Alles nieuw!

Bij een nieuwe locatie hoorde ook een rebranding, een nieuwe stijl, een nieuwe naam. Na maanden brainstormen, zoeken, avondjes discussiëren bleef er één naam hangen. Ateljé B. Ik wilde een naam die niet direct naar de beautysector verwees, vermits ik nog andere plannen had. Het huidige concept zou aangepast worden zodat ik terug meer mijn creatieve kant kon aanspreken. Om dit duidelijk te maken koos ik voor de tagline “Cosmetic + Creative Arts”. Want voor mij is make-up en huidverzorging een kunst. Iets dat je niet leert in een dag of enkele weken. Het is iets waar ik mee op sta en waar ik mee ga slapen. Het is een kunst om te zien welke kleuren bij iemand passen, om een mooie make-uplook te creëren. En ja, de creative arts die staan voor de creatieve workshops etc die je bij Atelje B kan volgen.

21 april 2019, paasweekend, opende Atelje B haar deuren en ging de deur van YouniQue definitief dicht. Een half jaar later vierde ik de 5e verjaardag van mijn bedrijfje. Mission accomplished zou ik zeggen!

Je kan nu dus terecht bij Atelje B voor zalige skincare met de natuurlijke producten van Oolaboo, een make-up of kapsel voor een speciale gelegenheid én voor een complete bruidsstyling. Want dat is tot op de dag van vandaag nog altijd de specialiteit van Atelje B.